Články z cest

Pro Mezcal a koberec do Mexika

Pro Mezcal a koberec do Mexika... 6.12.2023

Do Mexika se vracím po 15ti letech. Naposledy byla má návštěva čistě plážového typu. Už tenkrát jsem se snažila unikat davům turistů, a proto jsem měla namířeno do Tulumu.

Když Jižní Amerika, tak jedině Kolumbie!

Když Jižní Amerika, tak jedině Kolumbie!... 11.10.2022

Když do Jižní Ameriky, tak jedině do Kolumbie. Říká mi intuice. A jak to tak bývá, a vesmír to umí zařídit, zanedlouho mi na stole přistává pozvánka. 

Vzpomínky na Afriku

Vzpomínky na Afriku... 25.2.2021

Kráter Ngorongoro je něco nepopsatelného. Opravdový osmý Div světa. Na mém listu jsem si mohla si mohla zaškrtnout nosorožce, protože toho jsem v Botswaně neviděla. A také servala, krásně vybarvenou větší kočku. A také čerstvě narozené mládě pakoně. 

Petra, poušť a jehněčí

Petra, poušť a jehněčí... 30.4.2020

Za okny už padají husté vločky, Vánoce jsou za dveřmi a nás v Inspiration Travel čeká poslední únik z reality v roce 2019. Jordánsko, země ukrývající jeden ze Sedmi divů světa, Mrtvé moře či delikátní kuchyni. Před námi jsou doslova nabouchané čtyři dny objevování.  Vydáte se na cestu s námi?

Pestrobarevné nebe Amazonského pralesa

Pestrobarevné nebe Amazonského pralesa... 3.4.2020

Sedím v letadle nad jihoamerickým kontinentem a z bílé tmy se začínají rýsovat obrysy. Kroutící se jako had, hnědá řeka s mnoha přítoky uprostřed zelené masy. Šedobílé mraky necháváme nad sebou a přibližujeme se k zelenému nekonečnu. „Tak tohle je ta Amazonie!“ pomyslím si. Největší deštný prales na světě. Plíce světa. Hned, jakmile se otevřou dveře letadla, ucítím vůni a dávku intenzivního čerstvého vzduchu.

Stále zářící hvězda Indického oceánu

Stále zářící hvězda Indického oceánu... 20.1.2020

Proč je Mauricius neustále v kurzu? Co ho dělá zajímavým? Jsou to pláže, příjemné teploty po celý rok nebo stabilní bezpečnostní situace v zemi? Měli jsme možnost tuto zemi opětovně prozkoumat v prosinci 2019 a na co jsme přišli?

Na palubě Inca Rail

Na palubě Inca Rail... 6.11.2019

Jsem téměř v půli naší výpravy po jihoamerickém Peru, probouzím se do chladného rána v Cuscu, balím batoh a vyrážím ještě ospalými ulicemi na nádraží San Pedro. Přesně v osm hodin vyjíždí vlak k Machu Picchu a já v ruce držím jízdenku v první třídě.

Jak se dá přežít noc ve vraku na Pobřeží koster

Jak se dá přežít noc ve vraku na Pobřeží koster... 1.8.2019

Žádný telefonní signál, žádná wifi. Počet lidí, které tu za den vidím, dokážu spočítat na prstech jedné ruky. Podnikla jsem další z cest, která se vymyká všedním turistickým trasám. Čím dál tím víc totiž toužím poznávat odlehlá a málo navštěvovaná místa. Jsou pro mě tajemná a při tom zde cítím jakési spojení. Mám pocit, že je důvěrně znám a že k nim mám blízko. Mám pocit, že patří jen mně. Tam se dokážu vrátit k sama sobě a zastavit čas.

Kodaňské jeřáby, kola a tatarák

Kodaňské jeřáby, kola a tatarák... 22.8.2019

Když cestuji s kamarádkou architektkou, počítám s tím, že minimálně půlku času strávím na staveništích. Moje fotky z cest tak rychle plní jiná než turistická tématika, a místo fotek památek tak často skončím se záběry jako „já a jeřáb“.

Havajské ostrovy - bouřící sopky, bujná vegetace a nezapomenutelné západy slunce

Havajské ostrovy - bouřící sopky, bujná vegetace a nezapomenutelné západy slunce... 9.8.2019

Ostrovy, ze kterých už nikdy nebudete chtít odjet.

Tajuplná hlubina

Tajuplná hlubina... 30.7.2019

Najednou proti mně plave žralok. Přímo proti mně. „Tak teď se uvidí kdo z koho, hochu,“ říkám si a tvrdošíjně neuhýbám. Vzdálenost mezi námi se zkracuje. Těsně, teprve pár desítek centimetrů přede mnou žralok změní směr.

Poušť Kalahari, místo, kde prý nic není

Poušť Kalahari, místo, kde prý nic není... 27.11.2018

Už jste byli někde, kde doslova a do písmene nic není? Nebyli? Nevíte? Já jsem se záměrně na takové místo vydala a zjistila jsem, že je zde mnohem víc, než by se dalo čekat. O jakém místě je řeč? Mluvím o místě v srdci jižní Afriky, části pouště Kalahari, okraji solných pánví v národním parku Makgadikgadi. Proč?

Jak jsem potkala gorily horské

Jak jsem potkala gorily horské... 14.5.2018

Na obzoru se objevuje obrys pohoří a sopečných homolí. Tajemná a mystická Virunga. Blížíme se! Nemohu se dočkat. Na tuhle cestu za horskými gorilami jsem se těšila několik let.

Ultramoderní a tradiční Japonsko

Ultramoderní a tradiční Japonsko... 20.2.2017

Tentokrát letíme business třídou s Qatar Airways, která patří mezi ty nejlepší. Sedadlo u okénka v Dreamlineru nezklamalo a dokonce dostáváme na noc i pyžama. Před ranním přistáním nám již nabízejí i japonskou snídani, kterou samozřejmě ochutnáváme – přeci jen, jedním z hlavních důvodů, proč letíme do Japonska, je jejich vyhlášené jídlo.

Křehká příroda v Botswaně

Křehká příroda v Botswaně... 28.4.2016

Botswanu jsme navštívili v květnu 2016, tedy v době, kdy končí období dešťů a řeka Okavango se začíná naplňovat vodou z Angolských hor. Pokud chcete zažít romantické večery u západů slunce, potkat typická africká zvířata v jejich nejpřirozenějším prostředí, nebo se zúčastnit výletu do buše se členy místního kmene, Botswana je to pravé místo pro vás.

Maledivy - z ostrova na ostrov

Maledivy - z ostrova na ostrov... 5.6.2016

Naše cesta začíná, vítejte na Maledivách!